Порівняння показників забезпеченості лікарями в Україні та деяких країнах Європейського Союзу - Вежновець, Т.А.; Короткий, О.В. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: порівняння показників забезпеченості лікарями на 1000 населення в Україні та деяких країнах Європейського Союзу (Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Болгарія, Румунія) у період 2020–2022 років. Матеріали та методи. Для порівняння забезпеченості лікарями на 1000 населення в Україні відповідно до Міжнародної стандартної класифікації професій ISCO-08 були використані статистичні довідники ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» за 2020–2022 роки та бази даних OECD.Stat про забезпеченість для країн Східної Європи (Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Болгарія, Румунія). Здійснено прогнозування забезпеченості лікарями в Україні до 2028 року. Результати. У 2022 році показник забезпеченості лікарями в усіх ЗОЗ за становив 3,977 на 1000 населення, в ЗОЗ системи МОЗ України – 3,355 на 1000 населення. Показник забезпеченості лікарями-лікувальниками в Україні в усіх ЗОЗ становив 2,89 на 1000 населення, в ЗОЗ системи МОЗ України – 2,36 на 1000 населення. Показник забезпеченості лікарями-лікувальниками на 1000 населення в Україні є найменшим у порівнянні з країнами бенчмаркінгу. До 2028 року прогнозується достовірне зменшення показника забезпеченості лікарями в Україні (р<0,05). Було визначено, що у разі звільнення 2 лікарів-пенсіонерів на їхні місця претендує 1 лікар-інтерн. В Україні спостерігається зростання кількості лікарів, які мігрують для роботи за кордоном. Висновки. Порівняльний аналіз забезпеченості лікарями в Україні з країнами-бечмаркінгу вказує на певну умовність порівняння через брак достовірної інформації про чисельність населення. Проте виявлені тенденції свідчать про існування викликів перед системою охорони здоров`я України в середньостроковій перспективі щодо достатньої чисельності лікарів для забезпечення населення доступною та якісною допомогою.