Проблема раннього виявлення раку молочної залози в жінок: результати соціологічного дослідження - Ігнатко, В.Я. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: дослідити ставлення жінок гірської та низинної географічних зон проживання Закарпатської області до цільових онкологічних профілактичних оглядів молочної залози. Матеріали та методи. Матеріали: дані Національного канцер-реєстру України та канцер-реєстру Закарпатської області за 2018–2022 роки та результати соціологічного дослідження серед жінок Закарпатської області віком старше 40 років: 178 гірської та 231 низинної географічних зон проживання. Методи: бібліосемантичний, медико-статистичний і структурно-логічного аналізу. Результати. Аналіз статистичних даних вказує на те, що у 2022 році в області на рак молочної залози захворіло 245 жінок. По 19,18% із них хвороба була діагностована у III та IV стадіях розвитку захворювання. Частка жінок, у яких захворювання виявлено в занедбаних стадіях, за роки дослідження (2018–2022 роки), зросла в 1,5 раза. Під час соціологічного дослідження встановлено низький рівень інформованості жінок із проблеми раку молочної залози та їхньої прихильності до проходження цільових профілактичних оглядів. Водночас вказані показники є достовірно нижчими у жінок гірської географічної зони проживання порівняно з низинною. Висновки. Дана ситуація потребує розроблення та впровадження комплексних заходів із формування в жінок області мотивованого відповідального ставлення до профілактики розвитку раку молочної залози.