Доступність медичної допомоги населенню віддалених поселень гірської географічної зони: за результатами соціологічного дослідження - Миронюк, І.С.; Білак-Лук’янчук, В.Й. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: визначити рівень територіальної доступності окремих видів медичної допомоги для населення віддалених поселень гірської географічної зони Закарпатської області. Матеріали та методи. Матеріали: результати соціологічного дослідження серед 197 жителів віддалених поселень гірської географічної зони Закарпатської області. Методи: бібліосемантичний, соціологічний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Результати. 82,2% респондентів уклали декларацію із сімейним лікарем на отримання первинної медико-санітарної допомоги. 56,3% респондентів вказали, що в їхньому населеному пункті функціонує сімейна амбулаторія, 50,3% опитаних мають можливість звернутися до сімейного лікаря в день виникнення проблеми зі здоров’ям. Деякою мірою задоволені діяльністю сімейного лікаря 83,8% респондентів. Для жителів віддалених поселень гірської географічної зони екстрена, реабілітаційна, психологічна та стоматологічна медична допомога є умовно доступною. Умовно доступною є можливість придбання необхідних лікарських засобів. Висновки. Результати дослідження вказують на необхідність ухвалення спеціальних управлінсько-організаційних рішень із забезпечення населення віддалених поселень гірської географічної зони медичною допомогою.