До надання реконструктивної хірургічної допомоги при ураженнях великих суглобів в КНП «Закарпатська обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака» Закарпатської обласної ради - Слабкий, Г.О.; Василинець, М.М. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: дослідити ресурси КНП «Закарпатська обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака» Закарпатської обласної ради для надання реконструктивної хірургічної допомоги населенню в разі захворювань і уражень великих суглобів, основні показники надання відповідної спеціалізованої медичної допомоги. Матеріали та методи. Матеріали: статистичні звіти відділення травматології та ортопедії КНП «Закарпатська обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака» Закарпатської обласної ради за 2018–2022 роки. Методи: бібліосемантичний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Результати. Закарпатська обласна клінічна лікарня імені Андрія Новака у своєму складі має 27 спеціалізованих госпітальних ліжок для надання реконструктивної хірургічної допомоги населенню із захворюваннями й ураженнями великих суглобів. Дану медичну допомогу надають 5 висококваліфікованих лікарів ортопедів-травматологів. Щорічно ендопротезування кульшових суглобів проводиться до 250 пацієнтам, 97% є плановими хірургічними втручаннями. Ендопротезування колінних суглобів проводиться до 32 пацієнтам, 94% є плановими хірургічними втручаннями. Хірургічним лікуванням охоплено до 60% із числа тих, хто його потребує. Спеціалізоване госпітальне ліжко працює в межах 300 днів на рік. Висновки. Закарпатська обласна клінічна лікарня імені А. Новака має ресурсну базу і досвід для забезпечення населення із захворюваннями великих суглобів реконструктивною хірургічною допомогою, які використовуються не досить раціонально й ефективно.