Лікування за програмою медичних гарантій пацієнтів з гострим інфарктом міокарда із застосуванням стентування коронарних судин - Слабкий, Г.О.; Картавцев, Р.Л.; Дудник, С.В. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: дослідити рівень застосування стентування коронарних судин під час лікування пацієнтів, хворих на гострий інфаркт міокарда. Матеріали та методи. Об’єкт дослідження: застосування стентування коронарних судин під час лікування пацієнтів, хворих на гострий інфаркт міокарда. Матеріали дослідження: статистичні дані Національної служби здоров’я України за період 2021–2023 років у регіональному аспекті. Методи дослідження: бібліосемантичний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Результати. За період дослідження (2021–2023 роки) кількість хворих на гострий інфаркт міокарда, які були проліковані за програмою медичних гарантій, збільшилася в 1,41 раза: з 19 778 у 2021 році до 27 825 у 2023 році, що вказує на негативний вплив війни проти російської агресії на захворюваність населення України на гострий інфаркт міокарда. Частка пацієнтів, яким було проведено стентування коронарних судин, зросла із 63,6 до 68,8% з найвищим рівнем у 2022 році – 72,6%. Висновки. Гранична різниця показника частоти застосування стентування коронарних судин у лікувальній тактиці щодо хворих на гострий інфаркт міокарда в розрізі регіонів країни має достовірні відмінності, що свідчить про різний рівень доступності для населення зазначених регіонів сучасних методів медичної допомоги пацієнтам із гострим інфарктом міокарда.