Експериментальне вивчення нефропротекторних властивостей кріоекстрактів плаценти та селезінки, а також кондиціонованого середовища мезенхімальних стовбурових клітин при аутоімунній мембранозній нефропатії - Гладких, Ф.В.; Лядова, Т.І. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: оцінити вплив кріоекстрактів плаценти (КЕП) та селезінки (КЕС), а також кондиціонованого середовища мезехімальних стовбурових клітин (КС-МСК) на функціональний стан нирок щурів за наявності аутоімунного нефриту Хеймана. Матеріали та методи. Дослідження ефективності безклітинних кріоконсервованих біологічних засобів (БКБЗ) проведені на 42 шурах-самцях. Аутоімунний нефрит (АІН) відтворювали за методикою W.R. Heymann та співавторів. На 70 день експерименту проводили оцінку функціонального стану нирок за умов спонтанного діурезу, після чого тварин виводили з експерименту та відбирали зразки крові. Вміст білка визначали спектрофотометрично за біуретовою реакцією, креатиніну – за реакцією Яффе. Результати. На тіл застосування досліджуваних БКБЗ спостерігалось зниження екскреції білка нирками. Так, дослідження показали, що найбільше зниження протеїнурії відмічено на тлі введення щурам з АІН КС-МСК – показник протеїнурії знизився на 65,8% (р ˂ 0,001) та становив 9,7 ± 0,9 мг/добу, що на 29,9% перевищувало ефективність (р = 0,04) за аналогічним видом активності референс-препарат канефрон. Введення КЕП та КЕС супроводжувались зіставною з канефроном здатністю знижувати кліренс креатиніну в щурів з АІН – вказаний показник становив 0,31 ± 0,03 та 0,32 ± 0,01 мл/хв відповідно. Висновки. БКБЗ проявляють виразну нефропротективну активність на тлі аутоімунного нефриту Хеймана в щурів. За здатністю нівелювати протеїнурію в щурів з АІН (% щодо нелікованих щурів з АІН) досліджувані засоби можна розташувати в такій послідовності: КС-МСК (65,8%; р ˂ 0,001) ˃ КЕП (58,3%; р ˂ 0,001) ˃ КЕС (49,7%; р ˂ 0,001). За здатністю відновлювати кліренс креатиніну в щурів з АІН (% щодо нелікованих щурів з АІН) досліджувані БКБЗ можна розташувати в такій послідовності: КС-МСК (123,4%; р ˂ 0,001) ˃ КЕС (99,3%; р ˂ 0,001) ˃ КЕП (92,4%; р ˂ 0,001).