Становлення, історія спадщини та сьогодення кафедри соціальної медицини, громадського здоров’я та управління охороною здоров’я Дніпровського державного медичного університету - Зайцев, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета: стисло відтворити історію кафедри соціальної медицини, громадського здоров’я та управління охороною здоров’я Дніпровського державного медичного університету з 1924 року, особливу увагу приділивши останнім 15 рокам і сьогоденню. Матеріали та методи: архівні матеріали кафедри, монографії, автореферати дисертацій, захищених на кафедрі, особливо за останні 15 років. Використані бібліосемантичний, описовий, історичний методи. Результати. Наведені основні віхи історії кафедри соціальної медицини, громадського здоров’я та управління охороною здоров’я ДДМУ за 1924–2024 роки. Наведені історичні відомості щодо наукової та педагогічної діяльності всіх завідувачів кафедри, її видатних особистостей, професорів, доцентів, викладачів. Особлива увага приділена науковій діяльності кафедри під керівництвом професорів, докторів медичних наук В.М. Лехан і Л.В. Крячкової. Висновки. Визначені особливості наукових інтересів кафедри, вагомий внесок професорів, доцентів і викладачів кафедри в наукових і науково-методичних публікаціях для здобувачів вищої медичної освіти закладів освіти III–IV рівнів акредитації, монографіях з 1924 року дотепер, особлива увага приділена останнім 15 рокам і сьогоденню.