Особливості нормативно-правових актів, що гарантують медичне забезпечення співробітників МВС в мирний та воєнний час - Сергата, Є.В. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета – аналіз законодавчої бази стосовно правових підстав медичного забезпечення співробітників МВС у мирний і воєнний час. Матеріали та методи дослідження. Для досягнення поставленої мети було досліджено закони України, розпорядження Кабінету Міністрів, накази Міністерства внутрішніх справ України методом контент-аналізу: з усієї законотворчої бази були відібрані лише ті документи, що стосувалися організації охорони здоров’я, втому числі й у воєнний час, співробітників МВС. Результати дослідження. Для дотримання вимог нормативно-правових актів щодо проведення реабілітації співробітникам МВС з захворюваннями кістково-м’язової системи в ДУ «ТМО МВС України по Полтавській області» створено низку наказів з урахуванням особливостей роботи й можливостей закладу. В основі лежить Закон України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я», згідно з яким вийшла Постанова КМУ «Деякі питання організації реабілітації у сфері охорони здоров’я» від 03.11.2021 року № 1268, на основі яких вийшли накази МОЗ «Про затвердження Порядку організації надання реабілітаційної допомоги на реабілітаційних маршрутах» 16.11.2022 р. № 2083 та Наказ по ТМО від 07.04.2023 р. «Про затвердження програм реабілітації та реабілітаційних маршрутів пацієнта». Були прийняті такі документи: Порядок організації надання реабілітаційної допомоги на реабілітаційних маршрутах, Програма реабілітації для хворих із захворюваннями та порушеннями опорно-рухового апарату, Маршрут пацієнта при наданні реабілітаційної допомоги та відновного лікування. Висновки. Нормативно-правові акти, які були опубліковані після початку воєнних дій в Україні, та зміни, які в них внесені, суттєво відрізняються від попередніх редакцій зі зміщенням акцентів на своєчасну профілактику. За період від початку воєнних дій в Україні до сьогодення система надання медичної допомоги співробітникам МВС удосконалюється в напрямку профілактики хвороб (зокрема, захворювань кістково-м’язової системи) і реабілітації.