Вплив війни проти російської військової агресії на мережу та організаційну структуру спеціалізованої онкологічної допомоги в Україні - Слабкий, Г.О.; Шень, Ю.М. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета – дослідити та проаналізувати вплив війни проти російської військової агресії на мережу та організаційну структуру спеціалізованої онкологічної допомоги в Україні. Матеріали та методи. Матеріали – дані галузевої статистичної звітності МОЗ України за 2020–2023 роки. Опрацьовано статистичні дані із територій, які є підконтрольними Україні. Під час дослідження використано такі методи: бібліосемантичний, медико-статистичний та структурно-логічного аналізу. Результати. В цілому в системі охорони здоров’я України зареєстровано скорочення кількості закладів охорони здоров’я, в яких функціонують госпітальні онкологічні та радіологічні ліжка, кількості госпітальних ліжок радіологічного профілю та кількості онкологічних відділень (кабінетів) у закладах охорони здоров’я для надання амбулаторно-поліклінічної онкологічної допомоги та оглядових кабінетів при зростанні показника забезпеченості онкологічними госпітальними ліжками. Скорочення мережі та організаційної структури спеціалізованої онкологічної допомоги стосується регіонів активних бойових дій та наближених до них територій. Висновки. Показано негативний вплив війни проти російської військової агресії на мережу та організаційну структуру спеціалізованої онкологічної допомоги в Україні.