Ефективність корекції стоматологічної дисфункції та функціональних рухових патернів у військовослужбовців з наслідками бойової краніофаціальної травми засобами фізичної терапії - Остапяк, З.М.; Лапковський, Е.Й.; Стовбан, М.П.; Наконечна, С.П.; Петрунів, Х.В. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета – оцінювання ефективності впливу розробленої програми фізичної терапії за показниками стоматологічної дисфункції та функціональних рухових патернів у пацієнтів з бойовою краніофаціальною травмою. Матеріал та методи. Контрольну групу склали 16 військовослужбовців без обтяженого стоматологічного статусу, ушкоджень голови, тулуба, кінцівок. Основну групу склали 14 військовослужбовців з наслідками краніофаціальної травми. Для них була розроблена програма фізичної терапії тривалістю один місяць, яка включала два блоки для корекції компонентів краніофаціальної травми – перелому верхньої щелепи (терапевтичні вправи для щелепно-лицевої ділянки, шиї, дихальні вправи, мобілізація скронево-нижньощелепного суглоба, кінезіологічне тейпування, щадний режим харчування), а також черепно-мозкової травми (функціональні тренування на платформах “Рrosedos”, терапевтичні вправи з еспандерами TheraBand). Ефективність втручання оцінювали за Jaw Functional Limitation Scale, Functional Movement Screen. Результати. У пацієнтів з наслідками краніофаціальної травми визначаються функціональні обмеження орофаціальної зони – погіршення жування, мобільності нижньої щелепи, вербальної й емоційної комунікації (за Jaw Functional Limitation Scale), зміни у виконанні базових рухових патернів, що вимагають рівноваги, сили, координаційних здатностей (за Functional Movement Screen), що є факторами порушення нормального функціонування організму. Програма комплексної реабілітації продемонструвала статистично значуще покращення (р<0,05) досліджуваних показників функціонування орофаціальної зони та базових функціональних рухових патернів порівняно з вихідними даними (але відповідних величин здорових осіб не було досягнуто, р>0,05), що підтверджує необхідність тривалого застосування комплексного спеціалізованого відновлення у пацієнтів з краніофаціальними травмами. Висновки. Засоби фізичної терапії доцільно застосовувати для покращення функціонування орофаціальної зони та базових рухових патернів у військовослужбовців з наслідками бойової краніофаціальної травми.