Використання методів дифузної Мюллер-матричної інтроскопії для ранньої діагностики ендометріозу на основі вивчення дегідратованих плівок перитонеальної рідини - Бакун, О.В. (Україна. Здоров’я нації, 2024)
Мета дослідження – оцінити ефективність ранньої діагностики ендометріозу з використанням методів дифузної Мюллер-матричної інтроскопії розсіювальних дегідратованих плівок перитонеальної рідини. Матеріали та методи. Досліджувалися дві групи зразків: перитонеальна рідина, одержана при діагностичній лапароскопії, – контрольна група 3.1 – 68 зразків; перитонеальна рідина, одержана при діагностичній лапароскопії у жінок із ендометріозом, асоційованим із безпліддям, – дослідна група 3.2 – 59 зразків. Результати дослідження. Виявлено наявність флуктуацій величини циркулярного двопроменезаломлення надмолекулярної полікристалічної хіральної структури лейкоцитів плівок перитонеальної рідини пацієнток зі всіх груп; зростання величини флуктуацій циркулярного двопроменезаломлення надмолекулярних структур зразків перитонеальної рідини пацієнток із ендометріозом; кореляцію зміни оптично активної (хіральної) структури надмолекулярних мереж лейкоцитів перитонеальної рідини та зростання флуктуацій кругового двопроменезаломлення при ендометріозі; діагностичні та статистично достовірні ( pi=1;2;3;4  0,05 ) маркери патологічного процесу та ефективності лікування ендометріозу – величини середнього і дисперсії, які характеризують розподіли величини флуктуацій циркулярного двопроменезаломлення. Висновки. Шляхом статистичного аналізу серії тезіограм координатних розподілів випадкових значень величини флуктуацій варіацій величини оптичної анізотропії біологічних препаратів експериментально установлено додаткові маркери ранньої діагностики ендометріозу. Лінійне двопроменезаломлення показало хорошу (SM SM 1 1 ; – 88,1% – 89,7%) точність діагностики, групи 3.1–3.2; циркулярне двопроменезаломлення – відмінну (SM SM 1 2 ; – 96,8% – 97,4%) і дуже хорошу ( SM SM 3 4 ; – 92,9% – 93,7%) точність діагностики, групи 3.1–3.2; лінійний дихроїзм – дуже хорошу ( SM SM SM SM 1 2 3 4 ; ; ; – 90,5% – 92,1%) точність діагностики, групи 3.1–3.2; циркулярний дихроїзм – дуже хорошу ( SM SM SM SM 1 2 3 4 ; ; ; – 89,8% – 92,1%) точність діагностики, групи 3.1–3.2.