Сучасний стан захворюваності на сифіліс у Львівській області - Тімченко, Н.Ф.; Гупало, І.В.; Музичка, Ю.І.; Кучерова, А.К.; Лафаренко, О.-Р.В. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: проаналізувати й узагальнити статистичні данні про захворюваність на сифіліс на території України загалом і у Львівській області зокрема за останніх 10 років залежно від віку, статі та місцевості проживання з метою подальшого прогнозування та розроблення профілактичних заходів щодо поширення захворюваності на венеричні захворювання загалом і сифіліс зокрема. Матеріали та методи. Дані медичної статистики щодо захворюваності на сифіліс та демографічні дані за десятилітній період із 2014 по 2023 роки. У роботі застосовано бібліосемантичний метод, методи структурно-логічного та медико-статистичного аналізу. Результати. Аналіз статистичних даних виявив такі закономірності захворюваності на сифіліс у Львівській області: рівні захворюваності на сифіліс у Львівській області на 100 тисяч населення впродовж останніх десяти років є достовірно (р < 0,001) нижчими від таких в Україні; у віковій структурі захворюваності на сифіліс як чоловіків, так і жінок переважає вікова група 40–59 років. Статева відмінність відношення захворюваності між чоловіками та жінками щодо кількості зареєстрованих випадків сифілітичної інфекції є значно вищою у Львівській області, ніж загальна по Україні, має тенденцію до зростання впродовж останнього десятиліття від 1,2:1,0 у 2014 році до 9,2:1,0 у 2022 році. Відмінність відносних показників зареєстрованих випадків захворюваності на сифіліс для чоловіків є достовірно вищою, ніж у жінок (p < 0,001). Відмінність між відносними показниками захворюваності на сифіліс в осіб, що проживають у міській і сільській місцевості, має тенденцію до зниження в останні роки (2018–2022 роки) з досягненням значення 1,14 на 100 тисяч сільського населення проти 3,30 на 100 тисяч міського населення у 2022 році. Висновки. Отримані дані мають бути використані для прогнозування та розроблення профілактичних заходів для запобігання поширенню захворюваності на венеричні захворювання загалом і сифіліс зокрема.