Розвиток приватного сектору первинної медичної допомоги в Закарпатській області - Фейса, С.В.; Сміянова, М.В. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: дослідити розвиток структури та кадрів приватного сектору первинної медичної допомоги Закарпатської області. Матеріали та методи. Матеріали: статистичні дані Національної служби здоров’я України за період 2020–2023 років. Методи: бібліосемантичний, метод контент-аналізу, медико-статистичний, метод структурно-логічного аналізу. Результати. За період дослідження (2020–2023 роки) кількість надавачів медичних послуг на первинному рівні збільшилася вдвічі та становила 22, зокрема 3 в сільській місцевості; кількість лікарів збільшилася в 1,9 раза і становила 100, зокрема й 11 в сільській місцевості; кількість декларацій населення із приватними лікарями збільшилася у 2,9 раза та становила 44 099, зокрема й 3 601 в сільській місцевості. Висновки. Упродовж терміну дослідження в Закарпатській області зареєстровано розвиток приватного сектору первинної медичної допомоги, який полягає у зростанні кількості надавачів та лікарів первинної медико-санітарної допомоги як у містах, так і в сільській місцевості, а також у значному збільшенні числа укладених декларацій населення різних вікових груп із лікарями, які працюють у приватних закладах охорони здоров’я.