Біоелектричний фазовий кут у осіб молодого віку із надмірною вагою тіла - Петрик, К.Ю.; Сливка, Я І.; Савка, Ю.М.; Крічфалушій, О.П.; Лешко, М.М.; Клушин, В.О. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: з’ясувати діагностичну цінність фазового кута (ФК) в осіб молодого віку з надмірною та нормальною вагою тіла на основі його співвідношення з показниками компонентного складу тіла. Матеріали та методи. Використано дані біоімпедансного аналізу, кореляційний аналіз. Результати. Установлено, що в обстежених осіб із надмірною масою тіла ФК був суттєво меншим, ніж у контрольній групі. У жінок ця різниця становила 0,66о (р<0,05), а в чоловіків – 0,74о (р<0,05). За показником відсоткового вмісту жиру (BF) жінки основної групи вірогідно відрізнялися від контрольної групи (+7,2 %, p<0,05), тоді як у чоловіків не виявлено вірогідних відмінностей за цим параметром. Аналогічні співвідношення спостерігалися в групах жінок і чоловіків стосовно відсоткового вмісту скелетних м’язів (SM). У жінок основної групи він був на 4,9 % (p<0,05) нижчим, ніж у контрольній групі, а в чоловіків статистично вірогідно не відрізнявся за цим параметром. Найбільша різниця щодо показників складу тіла спостерігалася відносно саркопенічного індексу (SI), який вірогідно був нижчим в основній групі як у жінок, так і в чоловіків, відповідно на 0,98 кг/м2 (р<0,01) та 0,83 кг/м2 (р<0,01). Не відмічено достовірної різниці в гідратації організму за показником загального вмісту води (ТBW, %) як у дівчат, так і в хлопців при порівнянні основної та контрольної груп. Що стосується оцінки взаємозв’язку між ФК та показниками складу тіла, то сильну позитивну кореляцію відмічено тільки між ФК та SI. Коефіцієнти кореляції в жінок та чоловіків становили відповідно r=0,53 (p=0,002) та r=0,61 (p=0,001). Висновки. Визначено сильний позитивний кореляційний зв’язок між ФК і саркопенічним індексом вказує на потенційну інформативність ФК для оцінки стану скелетних м’язів з метою запобігання розвитку саркопенії або її корекції в осіб молодого віку.