Результати лікування множинних мозкових аневризм - Солодовнікова, Ю.О.; Сон, А.С. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: зробити аналіз результатів лікування гострого періоду субарахноїдального крововиливу (САК) залежно від кількості множинних мозкових аневризм (ММА). Матеріали та методи. Проведено поперечне крос-секційне ретроспективне дослідження, що налічувало 89 пацієнтів у гострому періоді субарахноїдального крововиливу внаслідок розриву множинних мозкових аневризм, яких було розподілено на 2 групи залежно від кількості артеріальних аневризм (АА). До першої групи було віднесено пацієнтів із двома артеріальними аневризмами, а до другої групи – пацієнтів із трьома та більше артеріальними аневризмами. Результати. У загальній групі й у першій групі саме проведення оперативного втручання достовірно знижувало ризик летального результату (загальна група: тест Фішера, р = 0,008; група 1: тест Фішера, р = 0,011), однак достовірно не впливало на інші результати лікування. Пацієнти навіть із великою кількістю множинних мозкових аневризм у разі проведення оперативного втручання можуть досягати добрих результатів лікування з відсутністю або наявністю лише мінімального неврологічного дефіциту. Але варто зазначити, що в пацієнтів другої групи метод лікування статистично достовірно не впливав на досягнення жодного результату (р = 0,248). Висновки. Загалом у пацієнтів із різною кількістю множинних мозкових аневризм більша кількість артеріальних аневризм суттєво не впливає на результати лікування у стаціонарі. У пацієнтів із множинними мозковими аневризмами оперативне втручання за малої кількості множинних мозкових аневризм значно знижує ризик летального результату, порівняно з пацієнтами з більшою кількістю множинних мозкових аневризм, не маючи суттєвого впливу на вираженість резидуального дефіциту. Пацієнти з великою кількістю аневризм потребують індивідуалізованих підходів і комбінованого лікування через підвищений ризик ускладнень. Обмежена кількість спостережень потребують подальших досліджень для оптимізації стратегій лікування та зменшення ризиків ускладнень.