Вплив фізичної активності на стан психічного здоров’я підлітків: аналіз наукових інформаційних джерел - Білак-Лук’янчук, В.Й.; Горват, А.М.; Митровка, Є.В. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: аналіз впливу фізичної активності, зокрема спорту, на cтан психічного здоров’я підлітків, а також окреслення ризиків, пов’язаних з надмірними спортивними навантаженнями та психологічним тиском у спортивному середовищі. Матеріали та методи. Матеріали: наукові інформаційні джерела. Методи: бібілосемантичний, структурно-логічного аналізу. Результати. Установлено, що спорт, як регулярний вид фізичної активності, сприяє покращенню психоемоційного самопочуття підлітків, зниженню рівня стресу, тривожності та депресії. Підкреслено позитивний вплив фізичних вправ на когнітивні функції та соціальні взаємодії, а також на розвиток самооцінки та навичок міжособистісного спілкування. Особливу увагу приділено вразливості психічного здоров’я підлітків через фізіологічні та психологічні зміни, що відбуваються в цьому віці, підкреслюючи критичну важливість фізичної активності в цей період. Запропоновано кілька інструментів та підходів для ефективного впливу на психологічне благополуччя підлітків за допомогою фізичної активності. Акцентовано, що надмірна фізична активність, а також психологічні та фізичні травми можуть призвести до негативних наслідків для психічного здоров’я. Наголошено на важливості збалансованого підходу до навчального процесу та психологічної підтримки, індивідуального підходу до кожного підлітка, а також на необхідності адекватного фізичного навантаження для досягнення оптимальних результатів без шкоди для психічного здоров’я. Висновки. Показано, що регулярна фізична активність підлітків позитивно впливає на їхнє психічне здоров’я, емоційну стабільність та соціальну адаптацію, знижуючи ризик ізоляції. Водночас надмірне навантаження та психологічний тиск можуть зашкодити. Тому важливий індивідуальний підхід у спорті, збалансовані тренування та психологічна підтримка для уникнення травм і стресу.