Використання пневматичної манжети у фізичній терапії: механізми дії та перспективи реабілітації пацієнтів із неврологічними та ортопедичними захворюваннями: аналітичний огляд наукових інформаційних джерел - Волкова, С.А.; Калінкін, К.Л.; Калінкіна, О.Д. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: оцінка ефективності використання пневматичної манжети у фізичній терапії пацієнтів із неврологічними та ортопедичними захворюваннями. Матеріали й методи дослідження. Аналіз науково-методичної літератури та інтернет ресурсів, синтез й узагальнення отриманої інформації з питання застосування пневматичної манжети в процесі фізичної терапії пацієнтів із неврологічними та ортопедичними захворюваннями. Використано такі методи: бібліосемантичний, структурно-логічного аналізу. Результати. Процес фізичної терапії із використанням пневматичної манжети сприяє значному покращенню м’язової сили, витривалості та функціонального стану пацієнтів. Дослідження продемонстрували значну м’язову гіпертрофію за низького навантаження, що робить методику безпечною для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Пацієнти з інсультом, хворобою Паркінсона та розсіяним склерозом відзначили покращення координації, балансу та ходьби. В ортопедичних пацієнтів спостерігається зменшення больового синдрому, збільшення амплітуди активних рухів та відновлення функціонального стану пацієнтів. Методика тренування з пневматичною манжетою активує механізми метаболічного стресу, сприяє виділенню анаболічних гормонів, як-от гормон росту та інсуліноподібний фактор росту, а також стимулює міогенні стовбурові клітини, що пришвидшує регенерацію тканин. Використання методики дає змогу зменшити навантаження на суглоби та серцево-судинну систему, що робить процес фізичної терапії більш безпечним й ефективним для широкого кола пацієнтів. Висновки. Використання пневматичної манжети є ефективною стратегією в процесі реабілітації, що дає змогу досягати значного покращення фізичних показників за мінімального ризику для пацієнтів. Додаткові дослідження необхідні для оптимізації протоколів застосування пневматичної манжети у фізичній терапії для пацієнтів із неврологічними та ортопедичними захворюваннями.