Хронічний біль у попереку, погляд на проблему з погляду біопсихосоціальної моделі: аналітичний огляд наукової літератури - Овдій, М.О.; Коршак, В.М. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Хронічний біль у попереку є однією з найпоширеніших проблем опорно-рухового апарату, яка призводить до погіршення функціонування та якості життя, є основною причиною втрати працездатності. Біопсихосоціальна модель знайшла широке застосування в дослідженнях складних медичних втручань та є основою Міжнародної класифікації функціонування Всесвітньої організації охорони здоров’я, застосовується в клінічній практиці, а також використовується для структурування клінічних настанов. В основі цієї моделі лежить розуміння, що хвороба і здоров’я є результатом взаємодії між біологічними, психологічними і соціальними факторами. Мета: проаналізувати літературних джерел стосовно біопсихосоціальної моделі хронічного болю в попереку з подальшою систематизацією та інтеграцією даних знань у профілактичні й відновні стратегії подолання цієї проблеми. Матеріали та методи. Для досягнення мети проведено пошук літературних джерел за 2014–2024 рік в онлайн-базах даних PubMed, Web of Science та Google Scholar. Усього проаналізовано 25 науково-інформаційних джерел закордонних авторів. Використано такі методи: бібліосемантичний, структурно-логічного аналізу. Результати. Основними принципами біопсихосоціальної моделі є врахування біологічних, психологічних та соціальних аспектів життя людини. Ця модель набула значної актуальності у сфері реабілітації, оскільки дає змогу мультифакторно описати порушення функціонування пацієнта та акцентувати увагу на необхідних інтервенціях. Серед біологічних аспектів хронічного болю в попереку вагоме місце посідає характер болю, обсяг рухів у хребті, ступінь порушення функціонування, генетика, супутні захворювання, надмірна вага, гіподинамія та шкідливі звички. Серед психологічних факторів дистрес, тривога, депресія, кінезіофобія та катастрофізація стану. Серед соціальних факторів провідне місце посідає соціально-економічний статус, освіта, сімейний стан, робоче середовище та культурні переконання. Висновки. Біопсихосоціальна модель розглядає хронічний біль у попереку як стан складної взаємодії біологічних, психологічних та соціальних факторів, які прямо та опосередковано впливають на формування відчуття болю. Реабілітаційні стратегії на засадах біопсихосоціальної моделі мають низку переваг для пацієнтів з хронічним болем у попереку.