Оцінка якості життя у хворих на хронічний гепатит С, поєднаний з неалкогольною жировою хворобою печінки та ожирінням, після проведеного лікування із застосуванням комплексної терапії - Дербак, М.А.; Лізанець, Н.В.; Ігнатко, О.І.; Ігнатко, Я.Я.; Ігнатко, Л.В. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета наукового дослідження полягала в оцінці ефективності комплексної терапії, що включала адеметіонін та урсодезоксихолеву кислоту (УДХК), для поліпшення якості життя у пацієнтів з хронічним гепатитом С (ХГС), поєднаним із неалкогольною жировою хворобою печінки (НАЖХП) та ожирінням. Основним завданням було оцінити, як таке лікування впливає на клінічні показники здоров’я, а також на загальну якість життя пацієнтів, зокрема фізичну та психічну активність.Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 70 пацієнтів, які хворіли на ХГС з супутньою НАЖХП та ожирінням.Всі пацієнти мали підтверджений діагноз ХГС, який був верифікований на основі серологічних та молекулярно-генетичних методів, а також результатів ультразвукових досліджень печінки, що свідчили про наявність НАЖХП. Середній вік пацієнтів становив 58,5±1,5 років. Для порівняння, контрольну групу склали 25 здорових осіб, які не мали хронічні захворювання печінки та метаболічні розлади.Пацієнти були розподілені на три групи. Перша група отримувала стандартну терапію прямими противірусними препаратами (ПППД). Друга група крім ПППД отримувала адеметіонін, а третя – комплексну терапію з додаванням як адеметіоніну, так і УДХК. Для оцінки якості життя пацієнтів використовували два стандартизовані опитувальники: SF-36 (для оцінки фізичного та психічного компонентів здоров’я) і EQ-5D (для загальної оцінки функціонального стану та життєвої активності).Обстеження проводилось на початку лікування, через три місяці та через шість місяців після початку терапії.Результати. Усі групи продемонстрували певне покращення показників якості життя, однак найбільш виражене покращення спостерігалося в групі, що отримувала комплексну терапію з адеметіоніном та УДХК. У порівнянні з початковими даними, пацієнти цієї групи продемонстрували статистично значуще зменшення інтенсивності болю, поліпшення фізичної функціональності, зниження рівня тривожності та депресії. Також у них спостерігалося значне поліпшення показників соціального функціонування та здатності до виконання щоденних справ. Пацієнти, які отримували тільки ПППД та адеметіонін, також продемонстрували покращення якості життя, але результати були менш вираженими порівняно з тими, хто проходив комплексну терапію. Пацієнти контрольної групи не мали значущих змін у стані здоров’я, що підтвердило ефективність застосовуваних лікувальних методів в основних групах.Висновки. Комплексна терапія з використанням адеметіоніну та урсодезоксихолевої кислоти в поєднанні з прямими противірусними препаратами є високоефективним підходом до лікування хворих на хронічний гепатит С з супутньою НАЖХП та ожирінням. Така терапія не лише сприяє покращенню клінічних показників та лабораторних результатів, але й значно покращує якість життя пацієнтів, зокрема, їх фізичне, психологічне та соціальне функціонування. Виявлено, що додавання урсодезоксихолевої кислоти разом з адеметіоніном виявляється більш ефективною, порівняно з іншими схемами лікування, і дозволяє досягти більш тривалого та стійкого результату у покращенні стану пацієнтів.