Оцінка якості життя в пацієнтів, що перенесли COVID-19 - Філюк, І.О.; Кальбус, О.І. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: вивчення якості життя пацієнтів, що перенесли захворювання на COVID-19, та проведення кореляції субшкал за опитувальником “SF-36” і рівнем фосфорильованого нейрофіламента.Матеріали та методи. У дослідження залучено 100 пацієнтів, які розділені на основну та контрольну групи. Основна група пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19, контрольна група, які не хворіли COVID-19. Учасникам проведено клініко-неврологічне обстеження, оцінка когнітивних функцій, нейропсихологічне обстеження, визначення рівня фосфорильованого нейрофіламента. Пацієнти основної групи (n = 69) розділені на 2 підгрупи залежно від рівня нейрофіламента: підгрупу NfL-N – з концентрацією, що не перевищує норму, та підгрупу NfL-P – з концентрацією, що вище норми. Оцінка якості життя проведена за допомогою опитувальника “SF-36”. Результати дослідження показали прямий сильний зв’язок показника фізичного компоненту опитувальник “SF-36” з показником за оцінкою МоСА та прямий зв’язок середньої сили за результатом теста Лурії, зворотні зв’язки між фізичним компонентом опитувальника “SF-36” та показником, що отримано за шкалою депресії Бека та рівнями ситуативної й особистісної тривожності за шкалою Спілбергера. Зменшувалась кількість балів за фізичним компонентом опитувальника якості життя за збільшення балів за шкалами Бека та Спілбергера.Під час повторного обстеження через 6 місяців після перенесенного захворювання COVID-19 психічний компонент був достовірно пов’язаний з усіма досліджуваними психоемоційними характеристиками, а напрямок зв’язку був аналогічний до кореляції з фізичним компонентом, проте сила для всіх була меншою. Висновки. Під час повторного обстеження через 6 місяців фізичний компонент прямо корелював із загальними балами за МоСА (середня кореляції) та з результатом за тестом Лурії (сильна кореляція), а також зворотно – із загальним балом за шкалою депресії Бека (середня сила кореляції) та ситуативною й особистісної тривожністю за шкалою Спілбергера (сильна кореляція для обох субшкал).