Повнота охоплення та результати профілактичних офтальмологічних оглядів дітей - Хасілєва, А.О. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: вивчення та проведення аналізу галузевих статистичних звітів у регіональному аспекті щодо охоплення дитячого населення різних вікових груп офтальмологічними профілактичними оглядами та їхніх результатів у передвоєнний період і перший рік війни проти російської воєнної агресії.Матеріали та методи. Матеріали: дані галузевої статистичної звітності за 2020–2022 роки. Методи: бібліосемантичний, медико-статистичний, структурно-логічного аналізу. Результати. Частка дітей, охоплених даним видом медичної допомоги у країні, скоротилася на 9,9% і у 2022 році становила 85,13%. Низький рівень охоплення дітей офтальмологічним профілактичними оглядами зареєстровано на адміністративних територіях, де тривали активні бойові дії, як-от: Донецька (26,23%), Луганська (не проводилися), Харківська (66,18%), Херсонська (16,43%), Запорізька (86,68%) області. Усі роки дослідження рівень охоплення дітей профілактичними офтальмонологічними оглядами не досягав 80% у Львівській області. Показники кількості виявлених дітей зі зниженням гостроти зору за регіонами відрізняються у 2,9 раза: від 25,46 у розрахунку на 1 000 оглянутих у Закарпатській до 74,25 у Житомирській області. У 2020 році показник зниження гостроти зору в дітей, які йшли до школи у 6-річному віці, становив 45,17, у дітей, які йшли до школи у 7-річному віці, становив 58,73, а в учнів 9–11 класів – 74,16. У 2022 році вказані показники відповідно становили: 53,93; 65,30 та 73,28. Порівняння результатів профілактичних офтальмологічних оглядів дітей всіх вікових категорій та дітей, які навчаються в 9–11 класах вказує на те, що за період навчання в школі значна частка дітей втрачає гостроту зору.Загалом по країні зазначений показник становив в 2020 р. 1,27 раза: від 94,31 до 74,16 та у 2022 р. 1,57 раза: від 46,61 до 73,28. Висновки. Результати проведеного дослідження вказали на негативний вплив війни проти російської воєнної агресії на охоплення дітей профілактичними офтальмонологічними оглядами. Також установлено, що за період навчання у школі діти втрачають гостроту зору.