Розроблення професійних стандартів для професіоналів/ фахівців із громадського здоров’я: українські реалії та європейський досвід - Шкробанець, І.Д.; Махнюк, В.М.; Петриченко, О.О.; Іванько, О.М.; Паламар, Б.І. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: обґрунтування доцільності розроблення професійних стандартів для професіоналів/фахівців із громадського здоров’я з урахуванням європейського досвіду в контексті євроінтеграції України. Матеріали і методи. У дослідженні використано методи системного, порівняльного та логіко-правового аналізу нормативно-правової бази у сфері громадського здоров’я в Україні, ВООЗ та Європейському Союзі. Результати. За результатами аналітичного огляду наукової вітчизняної та зарубіжної літератури у сфері професійної стандартизації праці фахівців із громадського здоров’я, вивчення українського та європейського законодавства встановлено таке.Європейське законодавство у сфері охорони здоров’я формує нормативну базу, що забезпечує збалансоване поєднання свободи пересування фахівців та гарантій якості медичних послуг. Директива 2005/36/ЄC виступає ключовим правовим інструментом у регулюванні професійної мобільності через визнання кваліфікацій.Установлення мінімальних стандартів якості професійної підготовки є не лише механізмом гармонізації освітніх підходів, а й інструментом забезпечення безпеки пацієнтів у країнах – членах ЄС. Регламентація мовної компетентності як окремого критерію професійної відповідності є свідченням пріоритетності безпечного надання медичних послуг.Безперервний професійний розвиток визнається важливим складником професійної культури у ЄС. Його обов’язковість слугує механізмом підтримання актуальності компетенцій фахівців, що особливо важливо в умовах швидкої зміни знань, технологій та практик у сфері охорони здоров’я.Нормативно-правова система України щодо розроблення професійних стандартів, зокрема у сфері охорони здоров’я та громадського здоров’я, уже вбудована у логіку європейських директив та кваліфікаційних рамок і на етапі активної адаптації дає змогу інтегруватися у загальноєвропейський освітній та професійний простір.У дослідженні обґрунтовано актуальність розроблення професійних стандартів для професіоналів/фахівців із громадського здоров’я з вищою немедичною освітою як стратегічного інструменту підвищення санітарно-епідеміологічної безпеки в Україні, особливо в умовах інтеграції до Європейського Союзу та реагування на надзвичайні ситуації.Висновки. Показано, що вітчизняна система професійної підготовки у галузі громадського здоров’я, зокрема для фахівців із немедичною освітою, перебуває на етапі інституціонального становлення, а її подальший розвиток вимагає упровадження уніфікованих підходів до визначення кваліфікацій. Доведено, що нормативно-правова база України вже значною мірою гармонізована з європейськими підходами, зокрема з вимогами Директиви 2005/36/ЄC щодо визнання професійних кваліфікацій.Науково обґрунтоване розроблення і подальше впровадження сучасних професійних стандартів сприятимуть: – підвищенню кадрового потенціалу через системне визначення знань, навичок і ставлень, що, своєю чергою, сприятиме формуванню інтегрованих кваліфікацій і розвитку міждисциплінарних компетентностей; – гармонізації з європейськими та міжнародними нормами шляхом інтеграції підходів ВООЗ, Асоціації шкіл громадського здоров’я Європейського регіону, Європейської рамки кваліфікацій та Директиви 2005/36/ЄC, що забезпечить порівняність кваліфікацій, сприятиме мобільності працівників і підвищенню якості послуг; – посиленню культури безпеки пацієнтів через включення алгоритмів оцінювання культури безпеки до професійних стандартів, що закріпить превентивні заходи, етичну відповідальність, прозорість звітування та командну взаємодію; – упровадженню індексів готовності та моніторингу ефективності на основі показників європейської концепції «Підготовка системи громадського здоров’я до надзвичайних ситуацій», що створить кількісну базу для оцінювання рівня підготовленості установ і персоналу та дасть змогу щорічно оновлювати стандарти; – підтримці безперервного професійного розвитку через упровадження рамки компетентностей і показників готовності, які стануть основою для програм безперервного професійного розвитку, спрямованих на актуалізацію знань і навичок у сфері надзвичайного реагування, що підвищить стійкість системи охорони здоров’я у воєнний та післявоєнний періоди.У цілому науково обґрунтоване розроблення сучасного професійного стандарту у сфері громадського здоров’я підвищить адаптивність національної системи охорони здоров’я до кризових викликів, зміцнить санітарно-епідеміологічну безпеку населення та сприятиме інтеграції українських фахівців у європейський і глобальний професійний простір.