Електронна система громадського здоров’я в умовах воєнного стану - Хоменко, І.М.; Корнійчук, О.П.; Шушпанов, Д.Г.; Чешко, Я.М. (Україна. Здоров’я нації, 2025)
Мета: наукове обґрунтування критеріїв оцінки та виміру рівня діючої моделі електронної системи громадського здоров’я в умовах воєнного стану в Україні для збереження здоров’я населення.Матеріали та методи. На основі дослідження факторів ризику та реальних викликів до охорони громадського здоров’я в Україні, аналізу нормативно-правових документів, досвіду європейських країн та країн світу в організації eHealth, можливостей використання електронних систем та технологій у національній сфері громадського здоров’я обґрунтовано показники для оцінки рівня ефективності організації медичної допомоги населенню з використанням електронної системи.Результати. Запропоновано авторську методику дослідження діючої національної моделі електронного здоров’я. Для її реалізації рекомендовано створення медичних реєстрів громад для оцінки стану звернень населення за первинною, невідкладною та екстреною медичною допомогою; медичних реєстрів на рівні районів за показником передчасної смертності громадян – для оцінки якості спеціалізованої, паліативної та реабілітаційної медичної допомоги; медичних реєстрів на рівні регіонів (областей) – для оцінки стану інвалідизації громадян як важливих показників для зниження тягаря хвороб у державі.Висновки. Визначено пріоритетність доступу населення до власних електронних кабінетів, розширення спектру електронних послуг із питань охорони здоров’я, інтегрованості національних електронних медичних реєстрів із міжнародними стандартами з метою розроблення та прийняття управлінських рішень на державному рівні.