СТОСОВНО ОЦІНКИ РІВНЯ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНИ ТА ЇЇ РЕГІОНАХ - Качмарська, М.О.; Любінець, О.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи: проаналізувати та запропонувати групу показників для оцінки рівня громадського здоров’я в Україні та в регіональному аспекті. Матеріали та методи. Матеріалом дослідження слугували дані Стратегії ВООЗ «Здоров’я для всіх у XXI столітті», ЮНЕСКО, Державної служби статистики України за розділами «Демографічна та соціальна статистика» і «Економічна статистика», Міністерства охорони здоров’я України, міністерств фінансів та економіки України, оперативних відомостей підрозділів охорони здоров’я органів державного управління. Розгляд даних здійснено з використанням методів: бібліосемантичного та системного підходу. Результати. Для оцінки рівня громадського здоров’я в Україні та її регіонах запропоновано використовувати три групи показників: I – демографічні, II – медичної статистики, III – соціального благополуччя. У кожній групі передбачається застосовувати по 7 ключових даних, які у найбільшій мірі дають характеристику як стану медико-демографічних змін так і оцінку благополуччя населення в економічному та освітньому рівні з використанням в т. ч. методу соціологічного опитування. В представленому матеріалі подаються джерела інформації стосовно запропонованих показників. Висновки. Представлені групи показників щодо оцінки рівня громадського здоров’я в державі дадуть можливість шляхом порівняння отриманих результатів здійснювати заходи як на рівні держави так і в регіонах для удосконалення підходів у підвищенні рівня та якості громадського здоров’я.