ОЦІНКА ОРГАНІЗАТОРАМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ПОТРЕБИ В РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я - Шафранський, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: дослідити рівень оцінки організаторами охорони здоров’я потреби в розвитку системи громадського здоров’я. Матеріали та методи. Соціологічний, статистичний, структурно-логічного аналізу. Соціологічним дослідженням охоплено 217 організаторів охорони здоров’я із них: 89 головних лікарів та їх заступників закладів охорони здоров’я первинного рівня, 65 головних лікарів та їх заступників закладів охорони здоров’я спеціалізованої медичної допомоги, 63 завідувачів відділеннями. Результати. подальший розвиток системи громадського здоров’я в Україні підтримало 87,6% опитаних головних лікарів та їх заступників закладів охорони здоров’я первинного рівня, 75,4% головних лікарів та їх заступників закладів охорони здоров’я спеціалізованої медичної допомоги та 73,0% завідувачів відділеннями. Найвищій рівень підтримки отримали наступні основні оперативні функції громадського здоров’я: епідеміологічний нагляд за хворобами та оцінка стану здоров’я населення; оперативні функції захисту здоров’я; профілактика захворювань; основна комунікація в інтересах громадського здоров’я. Висновки. В ході дослідження отримано високий рівень оцінка організаторами охорони здоров’я потреби в розвитку системи громадського здоров’я.