ЧАСТОТА ЗАХВОРЮВАНОСТІ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ СТОМАТОЛОГІЧНОГО ПРОФІЛЮ - Мельник, С.В.; Горзов, Л.Ф.; Мельник, В.С. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: виявити особливості захворюваності на тимчасову втрату працездатності медичних працівників стоматологічного профілю. Матеріали та методи. Нами проведено аналіз показників захворюваності з тимчасовою втратою працездатності (ЗТВП) за період з 2018-2020 роки у медичних працівників стоматологічного профілю у порівнянні з працюючим населенням та медичними працівниками Закарпатської області. Джерелом статистичної інформації послужили дані із 1374 листків обліку тимчасової непрацездатності. Для поглибленого вивчення захворюваності використано аналіз самооцінки стану здоров’я 121 стоматолога-терапевта та даних їх медичних оглядів. Результати. Рівень захворюваності за кількістю випадків ЗТВП у фахівців стоматологічного профілю з усіх причин був у 1,9 разів вищий, ніж у населення Закарпаття, та у 1,5 разів вищий, ніж у медичних працівників загалом по області. По хворобі цей показник був у 2,1 та 1,6 разів, відповідно, вищим, ніж у порівнюваних групах. Висновки. Захворюваність на ЗТВП у медичних працівників стоматологічного профілю з усіх причин та захворювань, як по числу днів (1350,4 та 1240,9 дня, відповідно), так і за кількістю випадків непрацездатності (123,3 та 106,2 випадки, відповідно) у перекладі на 100 працюючих була вищою, ніж у працездатного населення та медичних працівників Закарпатської області.