ДО ПИТАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТОМАТОЛОГІЧНОГО ЗДОРОВ’Я ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ ГІРСЬКОЇ ГЕОГРАФІЧНОЇ ЗОНИ ПРОЖИВАННЯ - Пішковці, А-М.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: запропонувати концептуальні підходи до забезпечення збереження стоматологічного здоров’я дитячого населення гірської географічної зони проживання. Матеріали та методи. Методи: бібліосемантичний, контент – аналізу, описового моделювання, структурно-логічного аналізу. Матеріали: дані наукової літератури, законодавчі акти із адміністративно-територіальної реформи та реформування системи охорони здоров’я України. Результати. Обгрунтовані та запропоновані підходи до збереження стоматологічного здоров’я дітей, які проживають в гірській географічній зоні базуються на особливостях умов проживання та низькому рівні доступності до стоматологічних послуг. Вони носять комплексний міжсекторальний характер і включають задачі для сім’ї, системи громадського здоров’я та системи охорони здоров’я, а також задачі для територіальної громади. Висновки. Комплексне застосування запропонованих заходів дозволить забезпечити збереження стоматологічного здоров’я у дітей, які проживають у гірській географічній зоні.