ОСНОВНІ ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ПРОФЕСІЙНУ МОТИВАЦІЮ ЛІКАРІВ У ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Керецман, А.О. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: оцінити фактори, які впливають на професійну мотивацію лікарів на регіональному рівні. Матеріали та методи. Методом анкетування вивчено вплив різних факторів на професійну мотивацію лікарів різних спеціальностей у Закарпатській області. Власні анкети розроблено на основі шкали Лайкерта. Результати. На основі опитування 430 лікарів різних спеціальностей виявлено, що тільки 21% (±1,9) респондентів мають високий рівень професійної мотивації, зокрема серед лікарів, що працюють у містах (37,2%) віком до 35 років (71,4%). 14% (±1,7) опитаних є абсолютно не мотивованими до лікарської практики, у 23,3% (±2,0) відмічається низький рівень професійної вмотивованості, зокрема серед респондентів 45-50 років (84,3%). Найнижчі рівні професійної мотивації виявлено серед лікарів сільської місцевості (23,6%) у віці до 45 років. Основними факторами впливу на її формування виявились: нестабільна економічна ситуацією в країні (81,4% (±1,9)), недостатній рівень знань (32,5% (±2,3)), недооцінка суспільством медичної діяльності (65,1% (±2,3)), наявна пандемія COVID-19 (55,8% ±2,4). Висновки. Виявлено значні рівні низької професійної мотивації серед лікарів Закарпатської області у віці 45– 50 років, зокрема із сільської місцевості (у віці до 45 років). Найбільшим на її формування виявися вплив нестабільності економіки в Україні, недооцінка суспільством лікарської діяльності та наявна COVID-19 пандемія, що необхідно враховувати при розробці заходів з утримання і залучення медичних кадрів.