СУЧАСНІ РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ СМЕРТНОСТІ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ - Чепелевська, Л.А.; Кривенко, Є.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – виявити регіональні особливості смертності населення України від семи основних причин смерті, статі, типу поселення в динаміці у 2019-2020 рр. Матеріали та методи. Дослідження проведено на основі даних Державної служби статистики України про смертність населення. Застосовано методи медико-демографічної статистики. Результати. Виявлені найбільш та найменш уражені регіони України за смертністю населення в залежності від основних семи класів причин смерті у жінок і чоловіків в міських поселеннях та сільській місцевості в 2019-2020 рр. Висновки. В 2020 році чисельність населення України зменшилась на 314 тис. осіб в порівнянні з 2019 роком і складала 41588 тис. осіб. Зменшення відбувалось в основному через його природний убуток, Коефіцієнт смертності був 1483,60/0000 в 2020 році та 1388,30/0000 в 2019 році або на 6,9% більше. По регіонам найбільший ріст смертності спостерігався у Чернівецькій (на 14,5%), Львівській (на 11,2%), Сумській (на 10,4%) областях. Найбільший рівень смертності спостерігається від хвороб системи кровообігу. В значній мірі це залежить від вікового складу населення. Смертність в Чернігівській області є найвищою по Україні. В ній же найвища кількість осіб старше 60-ти років.