СТРУКТУРА ТА ДИНАМІКА СМЕРТНОСТІ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ВНАСЛІДОК РОЗЛАДІВ ПСИХІКИ ТА ПОВЕДІНКИ - Любінець, О.В.; Качмарська, М.О.; Гржибовський, Я.Л.; Боровець, В.А. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи: вивчити і проаналізувати дані про смертність населення в Україні та в регіональному аспекті внаслідок розладів психіки та поведінки за місцем проживання, статтю і безпосередньою причиною смерті. Матеріали та методи. Під час виконання цього дослідження використано дані Державного комітету статистики України за 2008 та 2018 рр. Методи дослідження: епідеміологічний, демографічний та медичної статистики. Результати. Показники смертності населення внаслідок розладів психіки та поведінки в розрахунку на 100 тис. населення серед всього населення України з 2008 по 2018 рік знизились на 51,9% при зниженні показників загальної смертності на 7,5%. Проте вищі його рівні спостерігалися серед сільського населення, ніж міського (у 2008 році – 10,52 проти 4,93, у 2018 році 5,16 проти 1,77), та були серед чоловіків у 3,28-3,32 рази вищі, ніж серед жінок. Смертність з приводу розладів психіки та поведінки внаслідок вживання алкоголю у загальній структурі смертності від розладів психіки та поведінки складала 73,9 (2008 р.) та 75,6% (2018 р.). Показники мають достовірні відмінності за даними в регіонах країни. Висновки. Значний рівень смертності населення внаслідок розладів психіки та поведінки потребує системного вивчення та розробки новітніх підходів у рамках становлення громадського здоров’я в Україні та диктує необхідність удосконалення заходів протидії зловживанню алкоголем.