СУЧАСНІ АСПЕКТИ ВЕДЕННЯ ПАЦІЄНТОК ІЗ АНОМАЛЬНИМИ МАТКОВИМИ КРОВОТЕЧАМИ - Корчинська, О.О.; Созанська, М.А. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: запропонувати сучасний алгоритм діагностично-лікувальних заходів при АМК у жінок репродуктивного віку для їх профілактики в майбутньому. Матеріали та методи. Для досягнення поставленої мети нами були обстежені 90 пацієнток з АМК у віці 25 – 40 років з порушеннями менструального циклу у вигляді тривалих кровотеч (˃8 днів) з великою крововтратою (˃80 мл). Результати. Серед жінок переважали хворі з хронічними циклічними АМК. У 57 (95%) жінок першої групи виявлені хронічні запальні захворювання внутрішніх статевих органів: кандидоз – 23 (38,3%), уреаплазмоз – 15 (25%), хламідіоз – 12 (20%), мікоплазмоз – 7 (11,7%). Вивчення гормонального статусу у обстежених жінок першої групи виявило підвищення рівня естрадіолу і зниження рівня прогестерону. Таким чином, ми спостерігали гіперестрогенію у 47 (78,3%) випадках на фоні гіпопрогестеронемії – 45 (75%). Методи лікування жінок першої групи: призначення комбінованих оральних контрацептивів (КОК) із вмістом дієногест+естрадіол, використання синтетичних прогестагенів з мікродозами гормонів, прийом модуляторів прогестеронових рецепторів, встановлення внутрішньоматкової системи з левоноргестрелом, для корекції анемії в схему лікування включали препарати заліза,хірургічні методи – гістероскопія, лапароскопія. У другій групі жінкам проведено «сліпе» вишкрібання стінок порожнини матки, загальноприйняті методи обстеження. Рецидиви у першій групі мали місце лише у 3 (5%) жінок. У жінок другої групи рецидиви спостерігались у 23 (76,7%) випадках. Висновки. Сучасні технології ведення пацієнток повинні включати дообстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом і гормональний статус. Використання у лікуванні малоінвазивних органозберігаючих хірургічних технік повинно стати рутинною практикою. Призначення низькодозованих гормональних препаратів з місцевою дією, модуляторів рецепторів прогестерону потрібно включати у схему лікування АМК.