ІНФОРМОВАНІСТЬ МЕДСЕСТЕР ПРО ВИСОКО КОНТАГІОЗНІ ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ - Ivanková, V.; Belovičová, M.; Červeňáková, M. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
В історії людства завжди були хвороби, часто з високою смертністю, які були новими, і які часто відбувалися в епідеміях. В даний час ми стикаємося з інфекційними захворюваннями у пацієнтів, а також захворюваннями, за якими вони були вакциновані, і все ж стали зараженими (наприклад, mumps). Це вказує на те, що віруси змінюються. Це різноманітна група захворювань, що характеризуються проникненням, існуванням і розмноженням патогенів в організмі людини – віруси, бактерії, грибки найпростіші, паразити, які, як і людство в процесі еволюції, піддалися адаптуванню, щоб вижити в найкращих можливих умовах. За останні 20 років було виявлено понад 30 нових мікроорганізмів, у багатьох випадках, здатних індукувати дуже серйозні інфекційні захворювання. Розвиток інфекційних захворювань, як будь-який еволюційний процес, є явищем, яке постійно триває. Прояви такого розвитку спостерігаються в декількох напрямках. Клінічна картина деяких інфекцій змінюється головним чином з точки зору тяжкості перебігу, а й з точки зору симптоматології. Це призводить до здатності мікроорганізмів проходити зміни в розвитку, але і з зміни зовнішнього середовища та інших причин, таких як спосіб життя, торгівля, транспорт, медичні практики, війни і т. д. Неконтрольоване розповсюдження захворювання може відбуватися в популяції в будь-який час. Якщо пацієнт був ізольований, і їх контакти відстежували і контролювали, був би практично нульовий ризик поширення захворювання. Проблема може виникнути особливо через сучасне інтенсивне переміщення населення по всьому світу, коли ввезення будь-якого інфекційного захворювання в будь-яку країну не виключено, що становить загрозу нових епідемій в майбутньому. Тому важливо знати, чи є країна, але, особливо медичний персонал – медсестри, готовими до такої ситуації.