ПОГЛЯД НА НЕОБХІДНІСТЬ БОРОТЬБИ З НЕДОЇДАННЯМ В УСТАНОВАХ ІНСТИТУЦІЙНОГО ДОГЛЯДУ - Kimáková, I.; Belovičová, M. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Недоїдання – серйозна глобальна проблема охорони здоров’я, що стосується далеко не тільки країн, що розвиваються. Недоїдання можна визначити як погіршення стану харчування, викликане недостатнім споживанням енергії і поживних речовин, необхідних для правильного функціонування організму. У літніх людей це явище супроводжує більшість проблем зі здоров’ям, і йому не приділяють належної уваги на шкоду лікування основного захворювання. У групи ризику розвитку недостатності харчування входять, зокрема: пацієнти з онкологічними, запальними, хронічні респіраторні захворювання, тяжкохворі і геріатричних пацієнти, а також пацієнти, які перебувають в тривалій госпіталізації. Міні-оцінка харчування (MNA) повинна бути інтегрована в комплексну геріатричну оцінку. Медсестра – важливий член команди на всіх рівнях догляду за літніми людьми. Вони беруть участь в профілактиці, діагностиці та лікуванні людей похилого віку з недоїданням. Регулярна оцінка стану харчування літніх людей, які проживають в установах соціальної допомоги, повинна бути звичайною справою, що дозволяє виявити ранні ознаки порушень харчування і вжити профілактичних заходів.