ФУНКЦІОНУВАННЯ МЕДИЧНИХ СИЛ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ - Жаховський, В.О.; Лівінський, В.Г.; Кудренко, М.В.; Слабкий, Г.О. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета роботи – дослідження законодавчої і нормативно-правової бази охорони здоров’я в Україні та її впливу на стан і розвиток системи медичного забезпечення Збройних Сил (ЗС) України. Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – система охорони здоров’я цивільного населення в Україні та система медичного забезпечення ЗС України. Предмет дослідження – законодавча і нормативно-правова база охорони здоров’я в Україні. Методи дослідження – бібліографічний, аналітичний, системного підходу. Результати. Реформування системи охорони здоров’я в державі спрямоване на поліпшення медичного обслуговування населення і здійснюється насамперед шляхом удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я та опрацювання нормативно-правових засад її діяльності. Важливим аспектом цієї реформи є послідовні практичні заходи щодо впровадження нового порядку фінансування галузі та економічної складової діяльності закладів охорони здоров’я з надання медичної допомоги населенню України. Водночас окремі напрями та складові реформування містять певні ризики, зокрема щодо подальшого функціонування системи військової охорони здоров’я, яких необхідно уникнути. Висновки. Збереження і підтримання високої бойової готовності та боєздатності ЗС України та інших військових формувань неможливе без сучасного медичного забезпечення військовослужбовців і потребуватиме детального опрацювання та врахування особливостей функціонування системи військової охорони здоров’я в процесі реформування системи охорони здоров’я держави. Досягнення цього можливе за умови активної співучасті Міністерства оборони України в процесі розроблення законодавчих і нормативно-правових засад її діяльності.