ЕФЕКТИВНЕ СПІЛКУВАННЯ З ПАЦІЄНТОМ ЯК ЧАСТИНА СЕСТРИНСЬКОЇ ДОПОМОГИ - Popovičová, M.; Belovičová, M. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
В основі надання медичної допомоги лежать три аспекти. Перший аспект – це лікар, який надає медичну допомогу, другий аспект – це медсестри, що забезпечують догляд. Третій аспект – це пацієнт. Між цими трьома аспектами повинна бути взаємозв’язок, який може бути встановлений лише за допомогою спілкування та процесу комунікації. У зв’язку з цим за допомогою досліджень ми аналізуємо поточний стан спілкування медсестер в сфері охорони здоров’я з точки зору пацієнтів, а також визначаємо рівень дотримання етичних аспектів спілкування медсестер у взаємодії з пацієнтом. Методи. Для перевірки гіпотез ми використовували інструменти індуктивної статистики коефіцієнта кореляції Спірмена. Ми приймаємо рішення про значущість відмінностей на основі розрахованого значення і рівня значущості 0,05. Результати. Аналізуючи результати ми виявили, що суб’єктивне сприйняття етичних аспектів спілкування безпосередньо пов’язане з віком. Пацієнти старшого віку оцінюють поведінку медсестер більш позитивно, ніж більш молоді пацієнти. У той же час, більш освічені пацієнти більш негативно ставляться до неетичної поведінки. Істотних відмінностей між чоловіками і жінками в оцінці етичних аспектів немає, а задоволеність спілкуванням безпосередньо залежить від віку – чим старше пацієнт, тим він більш задоволений. Висновки. саме неправильне спілкування і підхід без емпатичних основи призводять до відмови пацієнтів від співпраці, почуттю тривоги, страху, недовіри, але також і агресії. Надання сестринської допомоги пов’язане з різними труднощами.