ХАРАКТЕРИСТИКА ЗАХВОРЮВАНОСТІ ТА ПОШИРЕНОСТІ ХВОРОБ ЕНДОКРИННОЇ СИСТЕМИ, РОЗЛАДІВ ХАРЧУВАННЯ ТА ПОРУШЕННЯ ОБМІНУ РЕЧОВИН У ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ - Дуб, М.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: проаналізувати показники захворюваності та поширеності хвороб ендокринної системи, розладів харчування, порушення обміну речовин у Закарпатській області за 5-річний період (2014-2018 рр.). Матеріали та методи. Матеріалами стали показники статистичних довідників «Мережа закладів та основні показники діяльності системи охорони здоров’я Закарпатської області» за 2014-2018 роки. Методи: системного аналізу, статистичний та графічний методи. Результати. Встановлено, що у 2018 році в порівнянні з 2014 роком в Закарпатській області спостерігалося збільшення рівня поширеності хвороб ендокринної системи, розладів харчування, порушення обміну речовин на 1,9%, та зниження рівня захворюваності на 17,9%. Визначено, що за обласними показниками динаміка реєстрації вперше виявлених захворювань за класом Е00-Е90 не пов’язана з загальними тенденціями реєстрації цих захворювань. Висновки. Рівні захворюваності та поширеності хвороб ендокринної системи, розладів харчування та порушення обміну речовин у Закарпатській області мають тенденцію до збільшення рівня поширеності та потребують додаткового детального вивчення за районами та окремими нозологіями.