ВПЛИВ ВЕСТИБУЛЯРНОГО ПОЛОЖЕННЯ ІКЛІВ НА ПОРУШЕННЯ КОМУНІКАЦІЇ В ТОЛЕРАНТНОМУ ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ - Розлуцька, Г.М.; Іваськевич, В.З. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета ‒ виявити вплив зубо-щелепних аномалій на комунікацію в освітньому просторі. Завдання: визначити особливості комунікації у просторі освіти; окреслити вплив правильної вимови на толерантну взаємодію учасників освітнього середовища; розглянути роль зубних рядів як органів артикуляційного апарату у вимові звуків; на основі експертного опитування визначити вплив між артикуляцією звуків української мови та вестибулярним положенням іклів. Матеріали та методи. Міждисциплінарні наукові підходи зумовили використання дослідницького інструментарію різних галузей, а саме: мовознавства, психології, соціології, культурології, логопедії, ортодонтії. Застосовано емпіричні, аналітико-синтетичні методи дослідження при аналізі джерел і науково-методичної літератури. Системний підхід до об’єкта дослідження спонукав до структурно-функціонального аналізу, інтерпретації та узагальнення результатів. Висновки. Дослідженням доведено, що зубо-щелепні аномалії негативно позначаються на комунікації в толерантному освітньому просторі. Вказано, що зубо-щелепні аномалії та деформації призводять до порушень у роботі артикуляційного апарату, а відтак спричиняють проблеми у спілкуванні, викликають дискомфорт, непорозуміння, конфлікти та ін. На основі експертного опитування визначено, що вестибулярне положення іклів негативно впливає артикуляцією приголосних звуків української мови. Перспективи подальших досліджень. Наше дослідження не вичерпує усіх аспектів окресленої проблеми. Перспективним напрямом подальшої роботи вважаємо розробку методичних рекомендацій для практичної діяльності логопедів та ортодонтів по усуненню дефектів мовлення. Практичне значення роботи у акцентуванні уваги на спільній діяльності логопедів та ортодонтів по усуненню мовних дефектів пов’язаних із аномаліями та деформаціями зубі. Наукова оригінальність роботи полягає у визначенні груп звуків української мови, які не правильно артикулюються при умові вестибулярного положення іклів.