АНАЛІЗ ОКРЕМИХ ФАКТОРІВ РИЗИКУ ВИНИКНЕННЯ ОСТЕОПОРОЗУ - Raková, J.; Dankóová, J.; Dimunová, L.; Tomková, S.; Červený, M. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета. В даний час остеопороз є хронічним неінфекційним захворюванням, що має все більш широкий, пов’язаний зі здоров’ям, соціально-економічний та суспільний вимір. Мета дослідження полягає в тому, щоб визначити ризик виникнення перелому кісток і скласти карту факторів ризику, пов’язаних з розвитком остеопорозу. Матеріали та методи. Було обстежено 151 хворих середнього віку 64,2 року (SD±8,9), які були зареєстровані в Остеоцентре. Щоб визначити ризик виникнення остеопоротичних переломів, ми використовували метод FRAX (Fracture Risk Assessment Tool) і денситометричний скринінг. Що стосується остеопорозу, ми відстежували такі фактори ризику: вік, стать, сімейний анамнез, супутні захворювання і харчування. Результати. Результати нашого спостереження групи дослідження підтвердили той факт, що ризик розвитку остеопорозу росте з віком. Більш висока частота остеопорозу зустрічалася у жінок, ніж у чоловіків. Можна констатувати, що позитивний сімейний анамнез і харчування дійсно впливають на розвиток остеопорозу. Супутні захворювання не виявлено статистично значущими щодо розвитку остеопорозу. Висновки. Результати показують, що необхідно посилити як первинну, так і вторинну профілактику остеопорозу.