МЕДИКО-СОЦІАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ЗАХВОРЮВАНОСТІ ГІПЕРТОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ - Рудень, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження. Обгрунтування медико-соціальних особливостей у стані захворюваності гіпертонічною хворобою населення України. Матеріали та методи. Виконано епідеміологічне, одномоментне, суцільне, проспективне наукове дослідження де проаналізовані статистичні дані МОЗ та Держаної служби статистики України (2002–2018) зі зведенням та опрацюванням їх у електронних таблицях пакету Microsoft Office Еxcel 2016 при використанні низки наукових медико-статистичних методів дослідження з врахуванням принципів системності. Результати. До особливостей у стані захворюваності населення України гіпертонічною хворобою доречно віднести осіб вікової категорії 18 років і старше, де дана патологія реєструється в Рпер=99,8% та Рзаг=99,9% від загального числа всіх випадків даної патології; осіб працездатного віку (Рпер=54,7% та Рзаг=43,5%) та жіночої статі (Рпер=59,1% і Рзаг=60,8%), а також мешканців міст (Рпер=67,8% та Рзаг=69,1%). Висновки. Встановлені медико-соціальні особливості у захворюваності гіпертонічною хворобою серед населення України (доросле і працездатне населення; жінки та міські жителі) засвідчують про значний негативний вплив ГХ на стан громадського здоров’я, що потребує напрацювання на рівні держави та впровадження до практичної здоровохорони програмних цільових дієвих та ефективних превентивних заходів з метою мінімізації факторів ризику у виникненні та подальшому прогресуванні гіпертонічної хвороби.