ДІАГНОСТИЧНА ЦІННІСТЬ СЕРЦЕВОГО БІЛКУ, ЩО ЗВ’ЯЗУЄ ЖИРНІ КИСЛОТИ У ПАЦІЄНТІВ ЗІ STEMI ПРИ ЗВЕРНЕНІ ЗА МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ - Сідь, Є.В.; Кульбачук, О.С. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження – визначити діагностичну цінність серцевого білку, що зв’язує жирні кислоти у пацієнтів з STEMI. Матеріали та методи. Було обстежено 280 хворих зі STEMI, 91 пацієнт з NSTEMI, 76 осіб зі стабільною стенокардією напруги. У всіх пацієнтів при першому контакті були взяті зразки крові для визначення тропоніну I, серцевого білку, що зв’язує жирні кислоти (сБЗЖК) та МБ-КФК. Пацієнти із STEMI були розподілені на три підгрупи: перша – до 3 годин від початку симптомів, друга – від 3 до 6 годин, третя від 6 до 12 годин. Вміст сБЗЖК у плазмі крові визначали імуноферментним методом. Результати. За даними ROC-аналізу у хворих із STEMI з початком клінічних проявів до 3 годин було встановлено, що для сБЗЖК при точці поділу >0,48 нг/мл чутливість склала 97,4%, а специфічність – 97,3%. В цій же підгрупі тропонін І мав специфічність 74,7% та чутливість 80,7% при точці поділу >0,62 нг/мл. Висновки. Встановлена висока діагностична цінність сБЗЖК у ранній діагностиці ГІМ, і вона перевершує за чутливістю у перші години від початку захворювання серцеві тропоніни.