ФІЗИЧНА РЕАБІЛІТАЦІЙНА ТЕРАПІЯ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ЛІПІДНОГО СПЕКТРУ У СТУДЕНТІВ З ВЕРТЕБРО-БАЗИЛЯРНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ - Лабінська, Г.Б.; Лабінський, А.Й. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Метою роботи було вивчення впливу фізичної терапії на перебіг вертебробазилярного синдрому у підлітків. Матеріали та методи. У комплексі фізичної терапії були використані методи лікувальної гімнастики, лікувального масажу, тракційно-мануальної терапії, електрофізіотерапевтичних процедури. Дослідження ліпідного спектра тканин проводилося за модифікованим методом Фолча і дозволяє отримувати найбільшу кількість ліпідів з тканин. Результати. Терапевтичний ефект фізичної терапії проявлявся не тільки в нормалізації ліпідного обміну, але і в зниженні вираженості основних клінічних проявів захворювання, що робить доцільним застосування даної терапії. Висновки. Корекція порушень хребта шийного відділу хребта за допомогою фізичної терапії призводить до усунення ознак Екстраваскулярний здавлювання в вертебробазилярном басейні і відновленню ліпідного обміну.