СКЛАДОВІ ПЕРИНАТАЛЬНОЇ СМЕРТНОСТІ В ЗАКАРПАТСЬКІЙ ОБЛАСТІ ТА УКРАЇНІ ПРОТЯГОМ 2012-2016 РОКІВ: ГОСТРІ ПРОБЛЕМИ, ПРИЧИНИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Рогач, І.М.; Погоріляк, Р.Ю.; Гаджега, І.І. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Метою дослідження було вивчити та проаналізувати динаміку показників перинатальної, антенатальної, інтра-, неонатальної та постнеонатальної смертності в Закарпатській області; визначити слабкі ланки в роботі перинатальної служби та встановити можливі фактори, від яких залежить рівень складових перинатальної смертності в регіоні. Матеріалами та методами були звіти лікувально-профілактичних закладів Закарпатської області Ф №20, щорічні доповіді МОЗ про стан здоров’я населення та звіти Закарпатського обласного інформаційно-аналітичного центру. Результати. Рівень перинатальної та неонатальної смертності в Закарпатській області за досліджувані роки знизилась на 4,7%, і станом на 2016 р. становить 7,45‰, що вище середньоєвропейського показника на 25,0%. Кореляція між динамікою скорочення кадрового забезпечення неонатологами закладів ОЗ Закарпатської області та рівнем неонатальної смертності прямо залежна, сильна (коефіцієнт кореляції = 0,91). Висновки. Рівень перинатальних та неонатальних втрат в Закарпатській області набагато вищий ніж в країнах ЄС. Одними з причин виникнення даної проблеми є постійне скорочення кількості лікарів педіатрів-неонатологів в регіоні. Дана проблема потребує негайного вирішення шляхом створення та впровадження в практичну діяльність удосконаленої моделі організації роботи перинатальної служби в області.