СКРИНІНГ ПАЦІЄНТІВ З НЕАЛКОГОЛЬНОЮ ЖИРОВОЮ ХВОРОБОЮ ПЕЧІНКИ З ВИКОРИСТАННЯМ НЕІНВАЗИВНИХ МЕТОДІВ В КЛІНІЧНІЙ ПРАКТИЦІ - Belovičová, M. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: з’ясувати захворюваність на неалкогольну жирову хворобу печінки в амбулаторній клініці внутрішніх хвороб протягом 2017–2018 років і порівняти ступінь пошкодження печінки, виявлений за допомогою транзиторної еластографії та показники фіброзу. Матеріали та методи. В амбулаторній клініці було оглянуто 742 нових пацієнтів. Для кожного нового пацієнтами проводили експертизу зразків крові та експертизу ЗГС. При виявленні збільшеної печінки або жирної печінки була проведена транзиторна еластографія. Ми включили 300 пацієнтів у наше дослідження. Крім того, ми використовували вибрані показники фіброзу печінки для виявлення фіброзу печінки і порівнювали результати з фіброскануванням. Ми розуміли статистичний аналіз результатів. Метою статистичного аналізу було з’ясувати взаємні кореляції контрольованих параметрів, показники ураження печінки і ступінь ураження печінки (за допомогою фібросканування), вплив наявності цукрового діабету на ступінь ураження печінки. Результати. Результати мультиваріантного аналізу підтверджують висновки одноваріантного аналізу і можуть бути узагальнені наступним чином: а) незалежні предиктори ураження печінки є: ожиріння, DM і вік пацієнта; б) незалежні предиктори DM – це ожиріння і вік пацієнтів (p = 0,001); в) стать, як і очікувалося, не є прогностичним фактором. Висновки. Результати статистичного аналізу показників фіброзу печінки у групі пацієнтів підтвердили дійсність лабораторних аналізів при оцінці пошкоджень печінки, а також їх легку застосовність для клінічної практики. Однак, ідеально підходить комплексна оцінка пацієнта з використанням індексу фіброзу, УЗД органів черевної порожнини та транзиторна еластографія.