ПРОСОЦІАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ МЕДСЕСТЕР, ЩО ПРАЦЮЮТЬ У ЛІКАРНІ - Barkasi, D. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: виявлення просоціальних тенденцій у медсестер, які працюють в лікарні, з точки зору віку і відділення, в якому вони працюють (хірургічні та терапевтичні відділення). Методологія дослідження: дослідження проводилося за допомогою опитувальника, взятого у автора Бабінчак (2011), який був спрямований на виявлення просоціальних тенденцій у медсестер і складався з 23 пунктів, де відповіді були 5-бальними по типу Лайкерта. Дослідження проводилося на вибірці з 169 медсестер, які працюють у відділеннях хірургії та терапії. Медсестрам було від 23 до 62 років, середній вік 43,01 року. Методологія інструменту дослідження заснована на поділі про соціальної поведінки Карла і Рендалла (2002), які представляють шість типів просоціальної поведінки. Результати: дослідження показали, що зі збільшенням віку, медсестри, як правило, більш схильні допомагати іншим людям в надзвичайних або кризових ситуаціях. Крім того, ми виявили, що просоціальні тенденції в поведінці медсестер не пов’язані з типом робочого місця, на якому вони знаходяться (терапевтичне та хірургічне відділення). Висновок: область просоціальних тенденцій дуже цікава і заслуговує підвищеної уваги, тому що тільки медсестра, яка придбала теоретичні знання, практичні навички і володіє просоціальністю, є справжнім професіоналом.