СЕСТРИНСЬКА ОСВІТА ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 2-ГО ТИПУ - Babecka, Jozef (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета дослідження: вивчити і проаналізувати вплив сестринської освіти в догляді за хворими з цукровим діабетом. Оцінити застосування медичної освіти при догляді за хворими на цукровий діабет для забезпечення надійного ставлення до майбутньої клінічної сестринської праці. Методи. З травня 2012 р. по травень 2013 р. 70 хворих на цукровий діабет, яких було розділено на дві групи, було проліковано у Центральному воєнному госпіталі в Ружомбероку. Контрольна група з 35 пацієнтів не отримувала догляду спеціалістів з цукрового діабету, а іншу група з 35 пацієнтів було забезпечено допомогою персоналу з освітою з цукрового діабету. Обидві групи пацієнтів порівнювали і аналізували з контролем глюкози в крові, навичок та знань пов’язаних з цукровим діабетом. Результати. Після впровадження медичної освіти по діабету, було встановлено, що у пацієнтів з діабетом контроль глюкози в крові, діабет пов’язані навички та рівні знань значно поліпшилися. Дві групи пацієнтів проходили лікування протягом одного тижня, де 35 в групі, що отримувала лікування та 31 пацієнта у контрольній групі. Рівень глюкози в крові пацієнтів двох груп повернувся до нормального з різницею між групами 58,6%. Порівняння двох груп пацієнтів щодо лікувального ефекту мав статистичне значення (p<0,05). Висновки. Ефективне навчання з допомоги хворим на цукровий діабет може ефективно контролювати симптоми пацієнта, поліпшити якість життя пацієнтів і його варто широко застосовувати в клінічній медицині.