РЕЗУЛЬТАТИ ВИВЧЕННЯ ДУМКИ ЛІКАРІВ ТРЕТИННОГО РІВНЯ НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ЩОДО ОКРЕМИХ ПИТАНЬ ОРГАНІЗАЦІЇ РЕАБІЛІТАЦІЙНОЇ ДОПОМОГИ ПАЦІЄНТАМ У ЗАКЛАДАХ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Пензеник, О.А.; Миронюк, І.С.; Кручаниця, В.В. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – вивчення думки практикуючих лікарів різних спеціальностей третинного рівня надання медичної допомоги щодо їх відношення до реабілітації пацієнтів у закладах охорони здоров’я, де вони працюють і оцінки ефективності організації даного напрямку роботи. Об’єкт і методи. Об’єктом дослідження виступила система організації відновного лікування та реабілітаційної допомоги пацієнтам в закладах охорони здоров’я третинного рівня надання медичної допомоги в Закарпатській області. Методи дослідження: системний підхід і системний аналіз; соціологічний метод, статистичний метод. Результати. За результатами проведеного опитування 70 лікарів-спеціалістів виявлено, що усі знайомі з принципами організації відновного лікування хворих та формуванням реабілітаційних програм. Хоча, лише 14,3% опитаних лікарів визнають здатність самостійно сформувати ефективну програму реабілітації. Найвищі рівні розуміння та прихильності до необхідності впровадження програм реабілітації в закладах, де вони працюють проявили кардіологи, невропатологи та акушер-гінекологи (4,0–4,3 бали із 5 можливих). Оцінка рівня ефективності організації відновного лікування та реабілітації у закладах охорони здоров’я лікарями визначена 3,74 бали з 4 максимально можливих за категорією «часткового забезпечення певного аспекту відновного лікування та реабілітаційних послуг». Висновки. Загальний рівень прихильності опитаних лікарів до відновного лікування та необхідності реабілітаційної допомоги загалом є достатньо високим. На думку опитаних лікарів, система відновного лікування та реабілітації в закладах охорони здоров’я, де вони працюють, потребує вдосконалення.