СМЕРТНІСТЬ НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ ВНАСЛІДОК ЗЛОЯКІСНИХ НОВОУТВОРЕНЬ - Шень, Ю.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета: дослідити та проаналізувати показники смертності населення України внаслідок злоякісних новоутворень в розрізі регіонів України. Матеріали і методи: матеріалами дослідження стали дані галузевої статис.тичної звітності за період 2015, 2020 та 2021 рр. та дані канцер реєстру. В ході дослідження використано бібліосемантичний і медико-статис.тичний методи та метод структурно-логічного аналізу. Результати. В Україні показник смертності населення внаслідок злоякісних новоутворень зріс за роки дослідження на 4,9% і склав 193,1 на 100 тис. населення. В 2021 році гранична різниця показника смертності населення внаслідок злоякісних новоутворень становить 1,81разів: від 142,6 в Волинській до 257,8 в Запорізькій області. Серед чоловіків в структурі причин смертності провідні місця займають злоякісні новоутворення трахеї, бронхів, легень (16,6%), передміхурової залози (12,9%) та ободової кишки (7,7%), а серед жінок – злоякісні новоутворення молочної залози (23,8%), тіла матки (11,1%) та ободової кишки (7,5%). Висновки. Аналіз oтриманих даних вказує на необхідність посилення профілактичної роботи та забезпечення виявлення злоякісних новоутворень на ранніх стадіях розвитку, що підвищить ефективність медичної допомоги.