ОСОБЛИВОСТІ ЛІПІДНОГО ПРОФІЛЮ У ПАЦІЄНТІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ ЗАЛЕЖНО ВІД ХРОНОТИПУ, РІВНЯ ДЕННОЇ СОНЛИВОСТІ ТА ДИСПОЗИЦІЙНОГО ОПТИМІЗМУ - Новак-Мазепа, Х.О.; Марущак, М.І. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Мета – проаналізувати показники ліпідограми, рівень денної сонливості, диспозиційного оптимізму і хронотипу у пацієнтів з артеріальною гіпертензією з метою встановлення їх взаємозв’язку. Методи. У дослідження було включено 42 пацієнти з діагностованою есенціальною артеріальною гіпертензією 2 стадії – складовою метаболічного синдрому, які перебували на стаціонарному лікуванні в терапевтичному відділенні лікарні. Вимірювання систолічного (САТ) й діастолічного артеріального тиску (ДАТ) (у мм рт. ст.) проводили згідно зі стандартним протоколом. Концентрацію показників ліпідограми визначали за допомогою комерційно доступних наборів на аналізаторі Cobas 6000 (Roche Hitachi, Німеччина), а також за розрахунковими формулами. Результати. У хворих на артеріальну гіпертензію з вечірнім хронотипом вірогідно вищі значення показників ліпідної панелі стосовно групи з проміжним й ранковим хронотипами. Вірогідно вищі значення ліпідограми виявляються також у пацієнтів з АГ з різко вираженою денною сонливістю стосовно даних пацієнтів з відсутньою денною сонливістю (концентрація ЗХС вища на 27,27%, ХС-ЛПНЩ на 33,33%, ТГ на 118,56%, ХС-не-ЛПВЩ на 49,82% та РХ на 118,18%) та у хворих з низьким оптимізмом стосовно даних пацієнтів з помірним оптимізмом (концентрація ТГ вища на 62,00% та РХ на 64,44%). Висновки. Згідно отриманих результатів, встановлено поглиблення дисліпідемії у хворих на артеріальну гіпертензію, яке пов’язане зі зміщенням результатів опитувальників до зниження рівня диспозиційного оптимізму, вечірнім хронотипом та різко вираженою денною сонливістю.