АКСІОЛОГІЧНИЙ КОМПОНЕНТ У ЗМІСТІ ЗДОРОВ’ЯФОРМУЮЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ - Кашуба, В.О.; Гончарова, Н.М. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
Умови сьогодення вимагають перегляду сформованої за тривалий термін системи фізичного виховання дітей молодшого шкільного віку. Дослідники звертають увагу на необхідність формування ціннісного відношення у дітей до власного здоров’я, як запоруки подальшого впровадження засад здорового способу життя у життєдіяльність дитини. У змісті здоров’яформуючої діяльності активізація ціннісного відношення у дітей до власного здоров’я є ключовим компонентом що забезпечує формування активної позиції дитини. Мета дослідження – визначити значущість формування ціннісного ставлення до здоров’я у дітей молодшого шкільного віку в процесі здоров’яформуючої діяльності. Об’єкт і методи дослідження. Об’єктом дослідження визначено процес здоров’яформуючої діяльності дітей молодшого шкільного віку. В процесі проведення дослідження було використано групу теоретичних методів дослідження, серед яких: аналіз та синтез даних науково-методичної літератури, ресурсів мережі Інтернет з питань необхідності формування ціннісного ставлення до власного здоров’я у дітей молодшого шкільного віку та місця здоров’яформуючих технологій у процесі фізичного виховання учнів початкових класів на сучасному етапі розвитку освіти; абстрагування, контент-аналіз теоретичних та методичних робіт, конкретизація та класифікація дослідження, прогнозування було покладено в основу діяльності щодо обґрунтування сутності аксіологічного компоненту у змісті здоров’яформуючої діяльності дітей молодшого шкільного віку. Результати дослідження. Під час розгляду категорії «цінності» у науковій літературі слід звернути увагу, що її ототожнюють з культурною та соціальною значущістю для людини певних предметів і явищ дійсності. Запропоновано формування у дітей ціннісного ставлення до здоров’я розглядати як обов’язкову складову здоров’яформуючої діяльності в процесі фізичного виховання через аксіологічний її компонент. Визначено схему реалізації аксіологічного компоненту технологій здоров’яформуючої спрямованості в процес фізичного виховання.