ОБГРУНТУВАННЯ ДЕЯКИХ МЕХАНІЗМІВ ВИНИКНЕННЯ ЕРОЗИВНО-ВИРАЗКОВИХ УРАЖЕНЬ ШЛУНКУ У ХВОРИХ З ХРОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ НИРОК II-III СТАДІЇ - Марченко, Я.Ф.; Піддубна, А.А. (Україна. Здоров’я нації, 2023)
У пацієнтів з наявністю хронічної ниркової недостатності ураження зазнають практично всі органи і системи. Найчастіше, в таких хворих страждають органи травлення, що частково пов’язано з високою поширеністю в популяції захворювань травного каналу. При цьому, велике значення мають специфічні уремічні чинники. На сьогодні чітко доведено наявність функціонального зв’язку між нирками і органами травлення, які активно беруть участь в компенсації порушень азотистого і електролітного обмінів при хронічній уремії. У літературі описані різні варіанти порушення секреторної функції шлунка у пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю. Частота виникнення ерозивно-виразкових уражень слизової оболонки шлунка прямо пропорційна стадії ХХН. Метою дослідження є обгрунтування механізму виникнення ерозивно-виразкових уражень шлунка при хронічних захворюваннях нирок. Об’єктом дослідження стали 65 хворих з діагнохом «хронічний пієлонефрит», які перебували на стаціонарному лікуванні в нефрологічному і гастроентерологічному відділеннях ОКУ «Чернівецька обласна клінічна лікарня» м. Чернівці. Середній вік хворих склав 45,2 року (від 21 до 53 років). Серед пацієнтів було 43 чоловіки (67,3%) і 22 жінки (32,7%). В результаті дослідження отримано дані, які доводять, що виникнення ерозивно-виразкових уражень шлунка та дванадцятипалої кишки при ХХН II-III стадії (хронічний пієлонефрит) супроводжується вираженим підвищенням лізису низько- і високомолекулярних білків. Після проведеного дослідження зроблено висновок, що збільшення лізису низько- і високомолекулярних білків залежить від стадії ХХН і супроводжується виникненням ерозивно-виразкових уражень шлунка у хворих на хронічну хворобу нирок а показники необмеженого протеолізу при хронічній хворобі нирок II і III стадії є допоміжним чинником для прогнозування виникнення ерозивно-виразкових уражень шлунка та запобігання ускладнень.